O czarnuszce mówi się, że to czarne złoto. Jej niesamowite właściwości doceniano już w czasach starożytnych, a współcześni badacze tylko potwierdzają to, co wiedzieli już nasi przodkowie. W literaturze zielarskiej można znaleźć opis tak wielu jej dobroczynnych właściwości, że aż trudno uwierzyć, że to wszystko skrywa się w małych, niepozornych ziarenkach.

Jak powstaje olej z czarnuszki ?

Najpopularniejszym i najłatwiejszym do dawkowania sposobem na korzystanie z unikalnych właściwości czarnuszki jest przyjmowania tej przyprawy w postaci oleju. Nasiona czarnuszki posiadają dużą zawartość tłuszczu, dzięki czemu łatwo poddają się procesowi tłoczenia na zimno, w efekcie czego uzyskuje się jasno brązowy, gęsty olej. Ma on gorzkawy, pieprzny smak i lekko korzenny aromat, co powoduje, że trudno uznać go za przysmak.

Olej z czarnuszki – źródło zdrowia

Olej z czarnuszki tłoczony na zimno to naturalne bogactwo cennych dla zdrowia składników. Najważniejsze z nich to:

  • nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega 3, 6 i 9,
  • cenne saponiny i flawonoidy,
  • witaminy: A, E, F, PP, z grupy B oraz biotyna,
  • minerały (takie jak: cynk, selen, magnez, żelazo, sód, potas),
  • fosfolipidy i sterole roślinne oraz rzadko występujące alkaloidy
  • olejki eterycznego zawierającego m.in. tymochinon, karwakrol, karwon czy limonen.

Olej z czarnuszki – lekarstwo z natury

Olej z czarnuszki dzięki wysokiej zawartości cennych elementów odżywczych i kombinacji unikalnych składników, może dobroczynnie wpływać na wiele procesów życiowych organizmu. Wykorzystuje się w profilaktyce wielu chorób do wzmacniania naturalnych mechanizmów obronnych organizmów. Oprócz tego jest szeroko stosowany w leczeniu wielu schorzeń. Najczęściej stosuje się go jako środek antyalergiczny, przeciwwirusowy i antybakteryjny oraz przeciwgrzybiczny.

Jak dawkować olej z czarnuszki ?

Aby skorzystać ze wszystkich wyjątkowych walorów oleju, należy przestrzegać zasad jego prawidłowego przechowywania i spożywania. Przede wszystkim powinien być to produkt zimno-tłoczony, nierafinowany. Jego przydatność do spożycia to 3 do 4 miesięcy, a po otwarciu należy go trzymać w warunkach chłodniczych. Profilaktycznie zaleca się dla dorosłych 1 łyżeczkę dziennie przed posiłkiem rano i wieczorem. W przypadku dzieci dawka powinna wynosić pół łyżeczki 2 razy dziennie.