Garnki w kuchni są niezbędnym sprzętem kuchennym, ponieważ służą nam do przygotowywania posiłków. Na rynku jest dostępnych wiele rodzajów garnków:
– garnki aluminiowe,
– żeliwne,
– ze stali nierdzewnej.
– gastronomiczne,
– z powłoka teflonową,
– z powłoką emaliowaną,
– z powłoką marmurową.
Wybór jest niezwykle trudny, jednak w ostatnich latach dużą popularność zyskały garnki żeliwne. Garnki żeliwne nie są tanią inwestycją, jednak jest to inwestycja na bardzo długie lata, która nam się zwróci. Do produkcji tego typu garnków wykorzystuje się stopy węgla i żelaza, dzięki czemu są one trwałe i wytrzymałe.
Garnki żeliwne – cechy produktu
Garnki żeliwne należą do garnków ciężkich ze względu na materiał z jakiego są produkowane, jednak ze względu na swoja wagę zaliczane są do garnków najwyższej jakości. Gotowane potrawy w garnkach żeliwnych mają swój unikalny i niezmieniony smak. Garnki żeliwne wyposażone są w specjalna powłokę emaliowaną, której zadaniem jest ochrona przed przywieraniem potraw.
Dlaczego warto kupić garnki żeliwne?
Garnki żeliwne są solidne i odporne na różnego rodzaju zarysowania. Dodatkowym plusem jest ich odporność na wysokie temperatury, dzięki czemu potrawy mogą być przygotowywane w piekarniku. Garnki żeliwne bardzo dobrze rozprowadzają ciepło, a co za tym idzie bardzo długo to ciepło również kumulują. Potrawy mogą być w nich przygotowywane bez używania tłuszczu. Garnki żeliwne nie wchłaniają zapachów potraw, nie przebarwiają się i pochłaniają wilgoci.
Jak korzystać z garnków żeliwnych?
Należy pamiętać o kilku zasadach przy użytkowaniu garnków żeliwnych. Przed użyciem należy garnek przemyć ciepłą wodą, a po umyciu konserwować je olejem. Garnki żeliwne nie nadają się do mycia ich w zmywarce. Należy również pamiętać o tym, żeby gorącego garnka nie polewać zimna wodą a tym bardziej aby go nie myć, ponieważ może dojść do pęknięcia żeliwa.
Przed zakupem należy przeanalizować wszystkie zalety garnków żeliwnych, bo niewątpliwie jest ich dużo, owszem cena ich jest dość spora, ale jeśli ma to być inwestycja na lata to na pewno warto, bo koszt się zwróci. Należy też pamiętać o zasadach korzystania z garnków żeliwnych, a gotowanie będzie czystą przyjemnością .